Vertrouwenspersoon

Algemene informatie

Op het werk, op school, in de kroeg, seksuele intimidatie (of ongewenste intimiteiten) kan overal voorkomen. Dus ook bij de volleybalvereniging. Op de NEVOBO site wordt het als volgt beschreven: Onder seksuele intimidatie wordt seksueel (getint) gedrag verstaan dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om dubbelzinnige opmerkingen, gebaren of opmerkingen. Van een vervelend grapje tot aanranding en alles wat daar tussen zit.

Seksuele intimidatie kan bijvoorbeeld voorkomen tussen volwassen sporters, maar ook tussen volwassenen en kinderen of tussen begeleider en sporter. Bijvoorbeeld een trainer die bij het geven van aanwijzingen aan een speler of speelster onnodig lichamelijk contact maakt. Of een trainer die een volleyballer buiten de trainingen veel aanraakt. 

Hoe gaan we hier mee om?

Grenzen respecteren

Het is best lastig om te bepalen wanneer er sprake is van ongewenste intimiteiten. Het belangrijkst hierbij is, hoe het voor jou zelf voelt. Voelt het onprettig, geef dan zelf je grenzen aan door te zeggen dat degene er mee op moet houden. Worden jouw grenzen niet gerespecteerd, dan is er sprake van ongewenste intimiteiten. Het is heel moeilijk om dit zelf aan te pakken. Daarom is er binnen Smashing Velsen een Vertrouwens Contact Personen (VCP). Zij is een eerste aanspreekpunt voor iedereen die binnen de vereniging te maken heeft met ongewenste intimiteiten. Zij is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast kan zij ook meedenken over preventie van ongewenste intimiteiten binnen de vereniging. De NEVOBO stimuleert verenigingen om een Vertrouwens Contact Persoon aan te stellen en geeft tevens jaarlijks een cursus op dit gebied.

Contact

De VCP van Smashing Velsen is Lidwina Wever.
Je kunt bij haar terecht voor al je vragen, opmerkingen of twijfels over dit onderwerp.

E-mailadres: Lidwina@smashingvelsen.nl